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Q: What is the difference between 

Transfer and Utilization?  

One of the confusion that NGOs 

receiving FCRA funds face is how they 

can utilise or transfer FCRA funds. This 

SRRF Advisory series provides the basic 

difference between ‘Utilisation’ or ‘Use’ 

of funds and ‘Transfer’ of funds.  

‘Transfer’ basically here denotes funds 

transferred to by an NGO (say ‘A’) to 

another (say ‘B’). Once the funds are 

transferred, then NGO ‘B’ becomes 

responsible for ‘utilization’ of funds so 

transferred and thus in turn also 

becomes responsible for its reporting. 

Since under the FCRA Act monitoring of  

utilisation of FCRA funds is undertaken 

through annual return filed by 

registered NGOs, it restricts transfer of 

FCRA funds to non-registered NGOs 

(S.7i).  

Sometimes it creates confusion that an 

NGO cannot transfer FCRA funds to 

anyone, even to for-profit entities. This 

is the basic distinction between 

‘transfer’ and ‘utilization’. Once funds 

are transferred to NGOs, those NGOs 

become responsible for their utilization. 

Thus when an NGO directly makes 

payment to a for-profit entity (including 

individuals, partnerships or companies) 

purpose is utilization by the NGO and 

needs to be reported in the annual 

return of that NGO. Main argument 

being that utilization involves discretion 

in how funds are used. 

 

Q : Can NGOs by deducting TDS on 

grants treat transfer of funds as 

‘Utilization’ and not ‘Transfers’? 

 

As stated above, sometimes it is argued 

that, more often than not, funds when 

transferred to other NGOs (B), they 

hardly have discretion on how funds 

would be utilized, since they only 

implement given proposal/s and would 

be subject to budgetary as well as 

monitoring controls of the funding 

agency1. Hence in such a situation, 

such NGOs are not ‘using their own 

discretion while utilizing funds given by 

NGO ‘A’ (transferor). On such grounds 

funds so utilized should be accounted 

for in the books of NGO ‘A’ (transferor), 

since NGO ‘B’ can be stated to be acting 

only as a consultant / contractor. 

Sometimes some organisations even 

take the original vouchers for such 

expenditures in their books, treating 

this as consultancy-contract / sub-

contract and even deduct TDS. 

                                                           
1
 A funding agency here includes an NGO who may 

transfer funds to another NGO. 

MARCH 2014          VOLUME : 001/FCRA
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 Fund transfer to non-registered NGOs only 

possible under Rule 24. 

 Precautions to be taken while transferring 
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Undoubtedly there is merit in this 

argument, however problem is that by 

virtue of S. 11ii, FCRA Act restricts non-

profits from accepting any FCRA funds 

without registration or prior permission.  

 

Further considering ‘proviso’ under S. 7 

which specifically provides on how 

funds can be transferred to non-

registered NGOs, it is now amply clear 

that FCRA funds to non-registered 

NGOs should not be transferred 

without taking necessary permission 

from the FCRA Dept under Rule 24 (1) 

(see below). Thus it can be argued that 

all funds transferred to NGOs (whether 

registered or non-registered) by another 

NGO has to be treated only as ‘transfer’ 

in the books of transferor.  

 

Q: Does this mean an NGO cannot 

transfer funds to another non-

registered NGO? If yes, please advise 

how. 

 

As mentioned above Proviso to S. 7 

allows transfer of funds to NGOs who 

are neither registered under FCRA nor 

have received any prior permission. 

Procedures for effecting such transfer of 

funds have been specified under Rule 

24. For this purpose, the donor NGO 

has to make an application to the FCRA 

Dept. in Form FC-10 and ensure that 

total funds transferred to non-

registered NGOs is not more than 10% 

of the total Foreign Contribution 

received during a particular financial 

year.  

 

Accordingly the donor NGO should 

make an application (FC-10) alongwith 

following declarations to FCRA Dept. 

The declarations should state that the 

funds to be transferred are less than 

10% of the total foreign contribution to 

be rec’d during the financial year and 

that transferor will not transfer funds 

until receiving the permission from the 

central Govt.  

 

It may be noted that initial rules 

required application to be counter-

signed by the District Magistrate of the 

district where funds would be utilized, 

however since then the rules have been 

amended2 and now there is no such 

requirement. 

 

Once the funds are transferred to non-

registered NGO, rules make both NGOs 

responsible for compliance of FCRA 

provisions. Transferor NGO (or NGO A) 

in its annual return will show this as 

transfer, while recipient NGO would 

show it as utilization. Question does 

arise, since recipient NGO does not 

have a registration, how it will file an 

annual return. It is believed that 

permission given by FCRA Dept for 

transfer of funds should be treated as 

prior permission and in accordance 

therewith recipient NGO should file its 

annual return in form FC-6.  

 

Q: What precautions one should take 

while transferring funds to other 

FCRA registered NGOs? 

 

When rules came out way back in May 

2011, these required that even when 

funds were being transferred by FCRA 

registered / prior permitted NGO to 

                                                           
2
 G.S.R 292 (E) dated 12

th
 April 2012 effective 12-4-2012 
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another registered / prior permitted 

NGO, permission would need to be 

taken. This created hue and cry among 

several large NGOs, who regularly 

transfer funds to other registered 

NGOs. Several representations3 were 

made to FCRA authorities. This resulted 

in a clarification that no permission was 

needed when funds were being 

transferred to a registered / Prior 

permitted NGO. This has been now 

made official by amendment to the 

FCRA Rules 2011, (see Rule 24(3))iii. 

 

Thus, while, there is no need of any 

application to FCRA Dept while 

transferring funds to another NGO, the 

rule does impose an obligation on the 

transferor to ensure that ‘the recipient 

has not been proceeded against under 

any of the provisions of the Act’. 

However ensuring this is easier said 

than done, since if the recipient NGO 

does not disclose this fact, it will be 

almost impossible for the donor NGO to 

ascertain this fact.  

 

Hence in our opinion it would suffice as 

long as the donor NGO undertakes 

reasonable steps to ascertain the status 

of any proceeding against the recipient 

NGO. These steps could include: 

 Verifying the FCRA website to 

ascertain if the concerned NGO is 

listed under any of the lists 

indicating violation of the Act. At 

the time of preparing this 

document the website had several 
                                                           
3
 SRRF led a delegation of, such, major NGOs. One can see 

a clarification letter issued by the Dept. on SRRF website 
at this link. 
http://www.srrfoundation.org/workshop/16_June_11/Cl
arification_Rec%27d.pdf  

such lists, these are falling under 

following headings: 

- Penal action (under this there 

are several lists, which one 

should scrutinize) 

- List of cancel (sic) associations  

- FC-6 return not filed 

However considering the website 

may be updated anytime, please 

make a thorough check of the 

same. 

 Obtain a written undertaking from 

the recipient NGO that it has not 

been ‘proceeded under any of the 

provisions of the Act’.  

 

                                                           
i
 S.7 No person who (a) is registered and granted a 
certificate or has obtained prior permission under this 
Act; and (b) receives any Foreign Contribution, shall 
transfer such foreign contribution to any other person 
unless such other person is also registered and had been 
granted the certificate or obtained the prior permission 
under this Act:  

 Provided that such person may transfer, with the 
prior approval of the Central Govt., a part of such 
foreign contribution to any other person who has not 
been granted a certificate or obtained permission 
under this Act in accordance with the rules made by 
the Central Govt. 
 

ii
 S.11(1) Save as otherwise provided in this act, no person 

having a definite cultural, economic, educational, 
religious or social programme shall accept foreign 
contribution unless such person obtains a certificate of 
registration from the Central Govt.  
iii
 Rule 24(3) A person who has been granted a certificate 

of registration or prior permission under section 11 shall 
not be required to seek the prior approval of the Central 
Govt. for transferring the foreign contribution received by 
him to another person who has been granted a certificate 
of registration or prior permission under the Act provided 
that the recipient has not been proceeded against under 
any of the provisions of the Act.   
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If you find the above information of relevance, you may visit our web-site http://www.srr-foundation.org, where you will find a large data on various aspects of Development Related 

issues.  
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